Spletna knjigarna Pólice Dubove

Zlati čoln – Slovanski most 2011

2011-11-03 07:00

Zlati čoln – Slovanski most 2011

Gostovanje slovenskih pesnic in pesnikov na Češkem in Slovaškem

 

Skupina pesnic in pesnikov iz Slovenije bo na svojem gostovanju med 3. in 10. novembrom 2011 ustvarjala slovanski most s Češko in Slovaško: v Brnu, Pardubicah, Pragi in Bratislavi se bodo v besedi in glasbi predstavili Ksenija Jus - Xenia, Iztok Osojnik, Tomislav Vrečar, Tatjana Jamnik ter prevajalka slovenske literature v češčino Jana Šnytová.

Tudi to gostovanje se podobno kot prejšnja gostovanja v drugih državah idejno opira na Kosovelov humanizem oziroma, kot pojasnjuje Iztok Osojnik, na »Kosovelov enakovreden, če ne celo presežen prispevek k svetovnim avantgardam na estetski ravni in njegovo povsem sodobno in v marsičem še ne doseženo razumevanje narodnosti (ki ni nacionalistično, ampak evropsko, oplajajoče, v duhu sodelovanja, strpnosti, skupne kulturne tradicije in svetovljanstva), ki ponuja dragoceno izhodišče za sodobno evropsko multikulturno debato. Kosovel je ponudil razumevanje in delovanje človeka, ki gradi na ustvarjalnem, etičnem impulzu in velikem znanju, ki je naša skupna tako slovanska kakor evropska kulturna zakladnica in priložnost (tudi v globalnem svetu).«

V tem duhu bodo avtorji nastopali v družbi kolegov: čeških literarnih ustvarjalcev (Aleš Kozár, Jana Orlová, Jiří Studený), slovenskih ustvarjalcev, ki živijo in ustvarjajo v Pragi (Alenka Jenstrle - Doležal, Ingrid Lemut - Vostrá, Andraž Polič) ali se bodo tam nahajali ob istem času (Matej Krajnc, Andrej Rozman - Roza), čeških, slovaških in slovenskih knjižnih prevajalcev ter čeških in slovaških študentov slovenščine in njihovih učiteljev.

 

Gostovanje organizira Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju z Literarnim društvom IA, Društvom slovenskih književnih prevajalcev, Društvom čeških prevajalcev, Enoto za zahodnoslovanske jezike in književnosti pri Oddelku za slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Katedro za južnoslovanske in balkanistične študije na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, Narodno knjižnico Češke republike – Slovansko knjižnico, Katedro za literarno kulturo in slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Pardubicah, društvom Porta Balkanica, Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu in lektoratom slovenščine na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi.

Prireditev so poleg soorganizatorjev podprli Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi.

Za uporabo prostorov se zahvaljujemo Literarni kavarni Řetězová v Pragi, Gledališču Exil v Pardubicah, Salonu Daguerre v Brnu in Veleposlaništvu Republike Slovenije v Bratislavi.

www.policadubova.org

 

PROGRAM

PRAGA

sobota, 5. 11.

19.00 večer slovenske poezije in glasbe: Alenka Jenstrle - Doležal, Tatjana T. Jamnik, Ksenija Jus - Xenia, Ingrid Lemut - Vostrá, Aleš Mustar, Iztok Osojnik, Andraž Polič, Tomislav Vrečar (moderira Radek Čermák) – Literarna kavarna Řetězová, Řetězová 10, Praga 1 (Staro mesto)

20.00 literarno-gledališki večer Andreja Rozmana - Roze Kabarete Simplozij (ob glasbeni spremljavi Gorana Završnika) – Literarna kavarna Řetězová, Řetězová 10, Praga 1 (Staro mesto)

 

PARDUBICE

ponedeljek, 7. 11.

10.00–12.30 prevajalska delavnica – prevajanje besedil Ksenije Jus - Xenie, Aleša Mustarja in Iztoka Osojnika (delavnico vodijo: Tatjana Jamnik, Aleš Kozár in Jana Šnytová)

14.00–15.30 predavanje Jane Šnytove

17.00 večer slovenske in češke poezije: Aleš Kozár, Jana Orlová, Jiří Studený (Češka republika) in Tatjana T. Jamnik, Ksenija Jus - Xenia, Iztok Osojnik, Tomislav Vrečar (Slovenija) (moderirata Aleš Kozár in Jana Šnytová) – Divadlo Exil, Havlíčkova 841, Pardubice

 

BRNO

torek, 8. 11.

19.00 večer slovenske poezije in glasbe: Tatjana T. Jamnik, Ksenija Jus - Xenia, Iztok Osojnik, Tomislav Vrečar in brnski slovenisti – Salon Daguerre, Slovákova 1, Brno

 

BRATISLAVA

sreda, 9. 11.

18.00 večer slovenske poezije: Tatjana T. Jamnik, Ksenija Jus - Xenia, Iztok Osojnik, Tomislav Vrečar in prevajalke slovenske poezije v slovaščino Terézia Benejová, Svetlana Kmecová, Romana Marušková, Zuzana Oravcová, Kristína Potočňáková, Mária Stanková, Katarína Teglassyová (moderuje Kristína Potočňáková) – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi, Ventúrska 5, Bratislava

Preišči stran

Kontakt

Knjigarna Pólice Dubove Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Vnanje Gorice, Nova pot 142
SI-1351 Brezovica pri Ljubljani
Slovenija
DŠ: 85148202