Spletna knjigarna Pólice Dubove

Roman o sodobni Šeherezadi: Pupa Jacka Dehnela

2013-02-28 18:00

Jana Unuk in Maja Novak

v četrtek, 28. 2. 2013, ob 18. uri v Modrijanovi knjigarni

 

Jacek Dehnel (1980, Gdansk), eden izmed najboljših mladih poljskih ustvarjalcev, pesnik, pripovednik, esejist in slikar, nagrajenec Sklada Kościelskih (2005) in dobitnik »potnega lista Polityke« (2006), je doslej izdal šest pesniških zbirk, nazadnje Rubriki izgub in dobičkov  (2011),  zbirki kratkih zgodb Kolekcija (1999) in Trg v Smirni (2007), romana Pupa (2006) in Saturn, Črne slike iz življenja moških iz Goyeve družine (2011) ter cikel miniromanov Balzakiana (2008).  

Konec lanskega leta je pri založbi KUD Police Dubove v slovenščini izšel njegov roman Pupa, ki je z opisom prisrčnega odnosa med počasi ugašajočo babico in vnukom navdušil poljske bralce vseh generacij. Roman o babičinem življenju se začne kot idilična družinska saga, konča pa kot sočuten, vendar iskren opis bolezni, starosti in poslavljanja. Babica Pupa je sijajna pripovedovalka zgodb, sodobna Šeherezada: sprva sledimo njeni meandrasti, arabeskni pripovedi, nizanju zgodbic in anekdot, vključno s ponovitvami in variacijami, pozneje ji, vse bolj nebogljeni, pozabljivi in nemi, posoja glas pripovedovalec, ki rešuje pred pozabo njene zgodbe in spomin nanjo. Roman v sodobni poljski literaturi, v katero je z mrežo asociacij in aluzij trdno zasidran, opozarja nase prav s svojim nelinearnim pripovednim slogom. Če v Pupini govorjeni naraciji prepoznamo značilne poteze ženske pisave, v kolikšni meri ji pri tem sledi glas pripovedovalca romana?

 

Roman  Pupa  bomo predstavili v Modrijanovi knjigarni (Trubarjeva cesta 27 v Ljubljani) v četrtek, 28. februarja 2013, ob 18. uri. O njem se bo z njegovo prevajalko Jano Unuk pogovarjala pisateljica in prevajalka Maja Novak

Vstop je prost. V Modrijanovi knjigarni bo na dan literarnega večera knjigo mogoče kupiti z 10-odstotnim popustom.

 

Srečanje organizirata založba KUD Police Dubove in Modrijanova knjigarna v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev in Društvom študentov slavistike Filoslav.

 

Prisrčno vabljeni!  

 

P. S.: Še več o knjigi in avtorju najdete tule v spletni Knjigarni Police Dubove, kjer lahko knjigo tudi kupite.

 

www.policadubova.org

Preišči stran

Kontakt

Knjigarna Pólice Dubove Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Vnanje Gorice, Nova pot 142
SI-1351 Brezovica pri Ljubljani
Slovenija
DŠ: 85148202