Spletna knjigarna Pólice Dubove

Nagrada Češka knjiga in nagrada bralcev Češke knjige v roke pisateljic

2013-05-21 22:19

Dobitnica nagrade Češka knjiga 2013 je pisateljica Jakuba Katalpa, nagrado bralcev Češke knjige je prejela Kateřina Tučková.

Dobitnica letošnje nagrade Češka knjiga je pisateljica Jakuba Katalpa (pravo ime Tereza Jandová) za roman Němci (Nemci, založba Host). Na slavnostni podelitvi v okviru praškega sejma Svet knjige se je komisija, ki jo sestavljajo akademiki, literarni prevajalci in knjigotržci, odločila, da tokrat objavi tudi imeni avtorjev, ki sta zasedla preostali dve »zmagovalni stopnički«: »srebrno medaljo« je po mnenju članov komisije osvojil Petr Šabach z romanom Máslem dolů (Z namazano stranjo navzdol, založba Paseka), »bronasto« pa Veronika Bendová z romanesknim prvencem Nonstop Eufrat (Nonstop Evfrat, založba Fra).
Nagrado bralcev Češke knjige je prejela Kateřina Tučková za roman Žítkovské bohyně (Žitkovske boginje, založba Host). Svoj glas ji je dalo 238 od skupno 555 bralcev, ki so sodelovali pri glasovanju. Pri organizaciji glasovanja so sodelovali revija Xantypa, tednik Reflex, K Revue, spletna revija Vaše literatura in Portál české literatury/Czech Literature Portal. Ob tem so bila izžrebana imena desetih glasujočih bralcev, ki bodo prejeli češke knjige (seznam izžrebancev je objavljen na spletnih straneh www.ceskakniha.com).   
Praške prireditve se je osebno udeležilo pet tujih založb s statusom svetovnega opazovalca nagrade Češka knjiga: Non Lieu iz Francije, Braumüller iz Avstrije, Atut iz Poljske, KUD Police Dubove iz Slovenije in Globus iz Rusije.

 

Vest o podelitvi nagrade (slovensko - English - česky): TZ-CCK-laureat2013_SL-EN-CZ.doc (49152)

Recenzije nominiranih knjig: SL_Nominacije2013.pdf (87562)

Znani nominiranke in nominiranci za NAGRADO ČEŠKA KNJIGA

 

https://www.ceskakniha.com

Preišči stran

Kontakt

Knjigarna Pólice Dubove Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Vnanje Gorice, Nova pot 142
SI-1351 Brezovica pri Ljubljani
Slovenija
DŠ: 85148202