Spletna knjigarna Pólice Dubove

4. festival Zlati čoln na Češkem in Poljskem

2013-10-17 17:00

FESTIVAL ZLATI ČOLN

4. festival slovenske kulture

od 17. do 24. oktobra 2013

Český Těšín, Mikołów, Bielsko-Biała, Krakov, Varšava

 

Literarni večeri

17. oktobra – Český Těšín (Kavárna Avion, ob 17.00)

18. oktobra – Mikołów (Instytut Mikołowski, ob 19.00)

19. oktobra – Bielsko-Biała (Galeria Wzgórze, ob 19.00)

21. oktobra – Krakov (Śródmiejski Ośrodek Kultury, ob 18.00)

23. oktobra – Varšava (Staromiejski Dom Kultury, ob 18.30)

 

10. mednarodna prevajalska delavnica v Bielsko-Białi

19. in 20. oktobra – Bielsko-Biała (Galeria Wzgórze)

 

Slovenistična predavanja

22. oktobra – Krakov (Instytut Filologii Słowiańskiej UJ, ob 13.00–14.30):

– dr. Alenka Jovanovski: O sodobnih slovenskih pesnicah

– dr. Iztok Osojnik: O ekološki poeziji Jureta Detele

 

Podroben program je dostopen na spletni strani

https://www.festiwalzlotalodz.pl

 

Ime festivala navezuje na enega najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev 20. stoletja, pesnika Srečka Kosovela (1904–1926) – Zlati čoln je namreč naslov pesniške zbirke, ki zaradi prezgodnje pesnikove smrti nikoli ni izšel. Kosovelove pesmi (t. i. konsi in integrali), ki jih uvrščamo v avantgardne umetnostne smeri, kot so konstruktivizem, dadaizem, futurizem in nadrealizem, so močno vplivale na sodobno slovensko umetnost. S pozivom, naj človečanstvo spet postane vrednota, pa postaja vedno bolj aktualen tudi v današnjih časih.

Kot plod dolgoletnega poljsko-slovenskega sodelovanja na področju kulture sta lani izšli dve knjižni izdaji slovenske poezije v poljskem prevodu: dvojezična izdaja poezije Srečka Kosovela Kalejdoskop: Izbrane pesmi/Wiersze wybrane in izbor pesmi Iztoka Osojnika z naslovom Spodnie na niebie. Letos se bo poljski bralec lahko prvič srečal z ustvarjalnostjo sodobne slovenske pisateljice Maje Novak v romanu Karfanaum, czyli as killed (prev. Wojciech Domachowski; Lodž, Mikołów: Stowarzyszenie Triglav-Rysy, Instytut Mikołowski, 2013). Del letošnjega festivala bo tako tudi predstavitev te knjige.

Na festivalu bodo svoje delo predstavili slovenski umetniki – romanopiska Maja Novak, pesnica in literarna znanstvenica Alenka Jovanovski, pesnik, pisatelj in esejist Iztok Osojnik, kantavtor Matej Krajnc, slikarka in grafičarka Alenka Koderman ter prevajalka in pisateljica Tatjana Jamnik. Poleg njih bodo na festivalu sodelovali tudi njihovi poljski kolegi – Agnieszka Będkowska-Kopczyk, Agnieszka Żuchowska-Arent, Renata Putzlacher, Monika Gawlak, Katarzyna Bednarska, Kamil Szafraniec, Maciej Melecki, Krzysztof Siwczyk in drugi.

V okviru Festivala Zlati čoln bo letos 19. in 20. oktobra potekala tudi 10. mednarodna prevajalska delavnica v Bielsko-Białi, na kateri bodo sodelovali omenjeni avtorji in avtorice. Za udeležence delavnice bodo letos organizirana tudi predavanja o temah s področja prevodoslovja in literarnega prevajanja.

 

Organizatorji: KUD Police Dubove, Literarno društvo IA, Zveza Modro-bela ptica, Društvo Triglav-Rysy, Instytut Mikołowski im. Rafała Wojaczka, Akademia Techniczno-Humanistyczna v Bielsko-Białi, Śródmiejski Ośrodek Kultury v Krakovu, Instytut Filologii Słowiańskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego, Instytut Slawistyki Zachodniej i Południowej Uniwersytetu Warszawskiego, Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik in Spolek/Towarzystwo Avion

Sponzor: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Častni pokrovitelj: Veleposlaništvo Republike Slovenije na Poljskem

Medijski pokrovitelji: Czar Słowenii/Čar Slovenije, Fragile, Lamelli

 

 

Preišči stran

Kontakt

Knjigarna Pólice Dubove Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Vnanje Gorice, Nova pot 142
SI-1351 Brezovica pri Ljubljani
Slovenija
DŠ: 85148202